Over ons


Wij zijn ooit gestart met het realiseren van besparingen op gas en elektra voor bedrijven. Al snel werden we “zichtbaar” voor meerdere energiebedrijven en inmiddels hebben we 23 energieleveranciers in onze portefeuille.

De besparing die gerealiseerd werd lag vaak tussen de 5 en 15 procent. Dit was in sommige gevallen een substantieel bedrag. Echter kregen we steeds vaker de vraag of wij een grotere besparing konden realiseren. Natuurlijk komt u dan al gauw bij zonnepanelen terecht.

Onze werkwijze valt in goede aard bij onze klantenkring waar we inmiddels de 10000+ hebben gepasseerd.
Wij hebben diverse partners waar wij mee samenwerken die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Bij een offerteaanvraag selecteren wij op regio, werkwijze en grootte van het project.


 

Inmiddels hebben we partners in de volgende disciplines:

Biddinghuizen SDE

 • Zonnepanelen
 • Warmtepompen
 • Led verlichting
 • Dakbedekking
 • Asbestverwijdering
 • Elektriciteit en gas

Onze kracht? 

 • Gratis adviesgesprek
 • Gecertificeerde NEN1010 installateurs
 • Gecertificeerde SolarEdge installateurs
 • Advies op maat
 • Bijdrage aan het milieu
 • Waardestijging van de woning
 • Altijd technische schouw op locatie
 • Meer rendement op het (spaar)geld
 • Gratis BTW terugvorderingsservice (t.w.v. € 150,00)
 • Gratis monitoring (t.w.v. € 150,00)
 • 25 jaar vermogensgarantie
 • NU 21% BTW teruggave (voor particulieren)

 

Zonnepanelen – Alle feiten op een rijtje

Energie uit zonnepanelen wint alsmaar aan populariteit. Hoewel het op het eerste zicht een dure investering lijkt, staan daar ook heel wat voordelen tegenover. Zo blijft de prijs van energie uit zonnepanelen altijd dezelfde. Als u weet dat de energieprijs vandaag met 7% per jaar stijgt, kan dit een enorme besparing betekenen.

Vandaag betalen zonnepanelen zich terug in ongeveer iets meer dan 8 jaar tijd in ideale condities. Zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 30 jaar. In minder dan 5 jaar tijd zijn de prijzen van een zonnepanelen installatie gehalveerd, waardoor deze nu winstgevend zijn zonder subsidies en andere maatregelen. Kortom, zonnepanelen in 2022 zijn een interessante investering.

 

Zonnepanelen verzekeren u van:

 • 100% onafhankelijkheid van de stijgende energieprijzen
 • Hernieuwbare energie op een milieuvriendelijke manier
 • Een terugdraaiende teller waarmee uw elektriciteitsfactuur 0 euro bedraagt

 

Zonnepanelen: hoe en waarom?

Er zijn veel goede redenen waarom steeds meer gezinnen voor zonnepanelen energie kiezen. De drie grootste zijn: groene energie, de mooie winsten en onafhankelijk worden van een energieleverancier en de stijgende prijzen.

Zonnepanelen energie is onuitputtelijk en volledig groen. Zonnepanelen zetten energie uit het zonlicht om in gelijkstroom. Dit gebeurt binnen de zonnecellen waar fotonen botsen met elektronen. Het verschil in elektrische spanning wekt gelijkstroom op. Deze gelijkstroom wordt vervolgens naar de omvormer gestuurd waar de stroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat deze bruikbaar is voor de huishoudtoestellen.

Een standaard zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen en meet 165cm op 100cm en wordt in de meeste gevallen op het dak geplaatst, schuin ofwel plat door middel van een constructie. Er bestaan ook zonnepanelen welke bestaan uit 72 zonnecellen, deze worden vooral gebruikt in grote zonneparken.  Belangrijk zijn de condities, om een zo hoog mogelijke rendement te behalen. De ideale omstandigheden voor een zonnepaneel zijn een hellingsgraad tussen de 15 tot 35 graden, zuid gericht en zonder schaduw.

 

Hier zijn onze 5 top redenen om zonnepanelen te plaatsen:

 • 100% onafhankelijkheid van de stijgende energieprijzen: De laatste jaren zijn energieprijzen drastisch gestegen en het einde is nog niet in zicht. Via zonnepanelen betaalt u steeds hetzelfde voor uw elektriciteit en dit over een periode van minstens 25 jaar. Tegenover een elektriciteitsprijs welke de laatste 10 jaar gemiddeld met 7% per jaar is gestegen kunt u zich hiertegen indekken naar de toekomst toe.
 • Een goede investering: In tijden waar het spaarboekje niets meer opbrengt, investeren op de beurs de nodige risico’s inhoudt met het politieke instabiele klimaat zijn zonnepanelen een slimme investering met zekere winsten en dit over een periode van minstens 30 jaar.
 • Hernieuwbare energie op een milieuvriendelijke manier: Energie uit zonnepanelen is 100% groen en hernieuwbaar. De laatste jaren worden zonnepanelen ook veel milieuvriendelijker vervaardigd en gerecycleerd, wat voordien niet altijd het geval was. Wist u bijvoorbeeld dat wanneer we slechts 1% van de oppervlakte van de Sahara woestijn zouden gebruiken om zonnepanelen te plaatsen, de hele wereld in groene stroom voorzien kan worden!
 • Een terugdraaiende teller: De energie uit zonnepanelen welke u produceert en niet verbruikt wordt terug op het net geplaatst en door uw energieleverancier aan dezelfde prijs als de prijs welke u voor uw elektriciteit betaalt. Wanneer uw jaarlijks verbruik 3500kWh bedraagt en uw zonnepanelen hetzelfde aantal elektriciteit genereren, zal u een elektriciteitsfactuur van exact 0 Euro hebben aan het einde van het jaar omwille van een nulverbruik.
 • Minimaal onderhoud en lange levensduur: Zonnepanelen vergen weinig tot geen onderhoud doordat ze uit weinig bewegende delen en onderdelen bestaan. Enkel bij lange periodes zonder regen is het aangeraden ze te reinigen zodat ze een optimale opbrengst blijven behalen. De huidige generatie zonnepanelen heeft een levensduur van meer dan 30 jaar met een klein verlies aan rendement, meestal nog geen 12% verlies na 25 jaar.

 

Zonnepanelen rendement en opbrengst

Het rendement van de installatie is één van de belangrijkste factoren inzake terugverdientijd van de investering. Factoren zoals schaduw, slechte oriëntatie, niet-ideale hellingsgraad of slechte ventilatie kunnen het rendement van de installatie drastisch verlagen, zo ver zelfs dat de investering niet meer financieel interessant of rendabel is.

 

Een ‘ideaal dak’ voor een zonnepanelen installatie is als volgt:

Hellingsgraad

 • Tussen de 15° tot 45° voor hellend dak
 • Plat dak met constructie op 15°- 20°

Oriëntatie

 • Ideaal: Zuid-gericht 30° tot 40°
 • Zeer goed: Zuid-Oost tot Zuid-West
 • Goed: Installatie verdeeld Oost-West met lage hellingsgraad rond 15°

Schaduw

 • Vrij van schaduw
 • Weinig bij (20%) bij een installatie met een semi parallelle-omvormer

Ventilatie

 • Voldoende ventilatie (bovenaan het dak of dichter tegen de rand). Zonnepanelen verliezen aan rendement wanneer deze te warm worden.

 

Garantie

Op alle installatiewerkzaamheden die door Heel Nederland Duurzaam of onze partners worden uitgevoerd, wordt 10 jaar garantie gegeven. Onder de garantie vallen de door ons veroorzaakte storingen en lekkages. Op de aangeboden zonnepanelen ontvangt u, afhankelijk van het merk, 10 tot 25 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie. Op het montagemateriaal wordt 20 jaar productgarantie gegeven en op de omvormers wordt minimaal 5 jaar en maximaal 25 jaar productgarantie gehanteerd. De garantietermijnen voor uw systeem staan vermeld in de offerte.

 

Garantiecertificaten

Let er goed op of u alle garantiecertificaten hebt gekregen van de installateur. Op de gekochte producten zit ook een garantie van de producent. Het is ook belangrijk dat de garanties overdraagbaar zijn, als u bijvoorbeeld uw huis wil verkopen.

 

Garantiezekerheid

Door de unieke werkwijze met diverse partners kunnen wij een 100% garantie garanderen. Heel Nederland Duurzaam is en blijft uw aanspreekpunt.

 

Vallen uw zonnepanelen onder de verzekering?

Niet altijd vallen uw zonnepanelen onder de opstalverzekering. Controleer of uw opstalverzekering eventuele schade aan uw zonnepanelen dekt en indien nodig wijzig uw verzekering.

 

Terugverdientijd zonnepanelen

In 5 jaar tijd zijn de prijzen voor zonnepanelen met de helft gedaald. Vandaag betaalt u voor één Wp (Wattpiek) tussen de 1.2 tot 1.8 Euro, dit laatste is voor premium zonnepanelen van onder andere LG. Euro per Wattpiek (€/Wp) is de beste eenheid om de prijs van een zonnepanelen installatie uit te drukken. In onze regio levert 1000 Wp ongeveer 900 kWh tot 950 kWh aan elektriciteit op. Dit betekent dat een installatie van 4000Wp ongeveer 3600kWh tot 3800kWh aan stroom oplevert, wat overeenkomt met het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland. Een installatie van 4000Wp kost gemiddeld tussen de 5000 tot 6000 EUR. 3600kWh elektriciteit komt overeen met een jaarlijkse factuur van ongeveer 950 EUR.

Een besparing van 950 EUR per jaar op de elektriciteitsfactuur betekent een terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Vooral de merken en grootte van de installatie zijn de grootste factoren welke de terugverdientijd beïnvloedt wanneer de condities ideaal zijn.

 

Soorten zonnepanelen:

Men kan onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen
 • Polykristallijne zonnepanelen
 • Dunnefilm zonnepanelen

De laatste tijd is er ook een sterke opmars bezig voor glas-glas zonnepanelen. Deze zijn identiek aan monokristallijne zonnepanelen. Het enige verschil is een glas-glas opbouw tegenover de klassieke glas-folie opbouw. Glas-glas zonnepanelen zijn meer duurzaam en worden vooral gekozen omwille van hun esthetiek.

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek(Wp). Een polykristallijn zonnepaneel levert een vermogen tussen de 270 tot 300Wp per paneel op. Een monokristallijn zonnepaneel levert een vermogen tussen de 300Wp tot 370Wp op voor hoogrendement-zonnepanelen. Eén Wattpiek heeft ongeveer een opbrengst 0,90 tot 0,95 kilowattuur stroom per jaar in onze regio bij ideale omstandigheden. Met 4000 Wattpiek produceert u op jaarbasis ongeveer 3600 kWh stroom in onze regio. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3500 kWh stroom.


Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen, ook bekend als de zwarte panelen, krijgen vandaag de dag vaak de voorkeur. Waar voordien vooral polykristallijne zonnepanelen werden geplaatst, is het marktaandeel nu omgekeerd. Ongeveer 80% van de installaties welke vandaag geplaatst worden zijn monokristallijn. Voordien was het prijsverschil tussen monokristallijn en polykristallijn heel groot, waar dit vandaag een 15% tot 25% bedraagt per zonnepaneel. Het grote verschil is dat, door het betere rendement van monokristallijne zonnepanelen u er minder nodig heeft. Bij een installatie van 5000Wp met monokristallijne zonnepanelen met een vermogen  van 330Wp heeft u er in totaal 15 nodig, waar dit bij polykristallijne zonnepanelen van 280Wp gelijk staat aan 18 zonnepanelen.

Naast het feit dat u werkuren, bekabeling en montagemateriaal bespaart is dit vooral interessant wanneer er minder bruikbaar dakoppervlakte beschikbaar is. Ook worden monokristallijne zonnepanelen vaak gekozen omwille van hun esthetiek. Vooral de ‘full black’ zonnepanelen, waarbij het alu frame en de backsheet, het gedeelte waarop de zonnecellen worden aangebracht, volledig zwart van kleur zijn.

De grote reden waarom monokristallijne zonnepanelen duurder zijn is mede door het intensieve productieproces. Voor het maken van monokristallijne wordt een silicium kristal gesmolten op een temperatuur van 1500 graden in zuivere silicium. Vervolgens wordt deze kristal zeer langzaam uit de gesmolten silicium gehaald, dit proces duurt tot wel 48 uur. Het eindresultaat is een cirkelvormige en zuivere silicium kristal.


Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen is het andere type zonnepaneel welke vervaardigd wordt uit silicium. Zoals het woord het zegt, ‘poly’ en ‘kristallijn’ bestaat dit soort zonnepaneel uit meerdere kristallen. Dit is ook goed zichtbaar wanneer u een zonnecel van dichtbij bekijkt. U ziet binnen een zonnecel meerdere kristallen met een verschillende kleur. De kristallen lopen door elkaar en zonder specifieke vorm. Dit komt door het smeltproces waar meerdere silicium kristallen samen worden gesmolten en vervolgens in dunne schijfjes gesneden tot een zonnecel. De blauwe glans komt er na een chemisch proces welke de zonnecellen ondergaan. Het smeltproces is tevens een verschil tussen mono- en polykristallijne zonnecellen.

Polykristallijne zonnecellen hebben een minder rendement dan de monokristallijne zonnepanelen. Dit is vooral door het smeltproces en doordat een zonnecel uit meerdere kristallen bestaat, geleiden de fotonen minder goed wat resulteert in minder elektriciteit per paneel. Het voordeel is wel dat dit type zonnepaneel aanzienlijk goedkoper is dan monokristallijne zonnepanelen.

Trina Solar, Canadian Solar en REC zijn de bekendere merken inzake polykristallijne zonnepanelen. Vandaag de dag behalen polykristallijne zonnepanelen een vermogen tussen de 260WP tot 310Wp. Dit is aanzienlijk meer dan de vorige generatie polykristallijne zonnepanelen met een vermogen rond de 180Wp tot 220Wp.


Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen bestaan niet uit zonnecellen zoals monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Ze worden gemaakt uit grote en lange maar dunne oppervlakken film waaronder koper, indium, gallium en selenium, vanwaar ook hun alternatieve Engelse naam CIGS (Copper, Indium, Gallium, Selenium).

De laatste jaren was er veel sprake over de (her)opkomst van dunne film zonnepanelen. Echter zijn de meeste grootste zonnepanelen fabrikanten ondertussen gestopt met het produceren van dunnefilm zonnepanelen, waaronder Solar Frontier, dit ondanks de grote stappen vooruit in rendement en technologie.

Desondanks hebben dunnefilm zonnepanelen zeker hun reden tot bestaan en toepassingen. Vooral voor daken waar veel oppervlakte beschikbaar is en welke weinig ballast kunnen verdragen zijn ze ideaal, denk maar aan een grote loods. Dunnefilm zonnepanelen zijn ook opvouwbaar en licht, wat hen makkelijk te transporteren en te plaatsen in afgelegen gebieden. Zo worden ze al gebruikt om elektriciteit te voorzien na natuurrampen.

 

De omvormer: waarvoor dient het?

De omvormer is, na de zonnepanelen zelf, het belangrijkste onderdeel van de installatie. Eigenlijk is de omvormer zelfs even belangrijk als de zonnepanelen zelf, gezien de rol die het speelt binnen de installatie. De voornaamste functie van de omvormer is de gelijkstroom welke binnen komt via de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom. Het is als het ware het hart van de zonnepanelen installatie waar al het harde werk plaats vindt.

Andere functies van de omvormer is het monitoren en optimaliseren van de zonnepanelen installatie. Enerzijds kijkt de omvormer continu dat de juiste spanning aanwezig is, indien niet zal het de zonnepanelen installatie afschakelen van de rest van het net. De omvormer monitort ook de hoeveelheid elektriciteit welke de zonnepanelen installatie levert. Sinds enkele jaren verbinden de meeste omvormers zich met het wifi-netwerk. Hierdoor kan de eigenaar in real-time zien hoe de installatie werkt, de totale en historiek van de energieproductie raadplegen, de installatie configureren en nog veel meer. Dit kan via een webpagina of via een mobiele app op uw telefoon.

Oudere zonnepanelen installaties werken vrijwel allemaal met een serie omvormer, ook wel string omvormer genaamd. Sinds enkele jaren is de omvormer markt echter in volle transitie. De opkomst van enerzijds de micro omvormer en power optimizer zijn grote stappen vooruit. Ook de serie omvormer zelf is in de loop der jaren erop vooruit gegaan met een langere levensduur en betere technologie.

 

Serie omvormer

Zoals de naam het zegt, staan bij een serie omvormer alle panelen in serie geschakeld. De meeste bestaande installaties zijn vandaag nog aangesloten op serie omvormers al wordt wel vaker gekozen voor een semi-parallelle omvormer met power optimizers in de meeste situaties zoals bij schaduw.

Het grote voordeel van een serie of string omvormer is dat één omvormer voldoende is voor de volledige zonnepanelen installatie te ondersteunen. Een ander belangrijk voordeel is dat een string omvormer ook heel wat goedkoper is, vooral dan bij een grotere installatie tegenover één micro omvormer per zonnepaneel. Daarnaast zijn serie omvormers als decennia in gebruik en is hun duurzaamheid en kwaliteit bewezen.

Het grote nadeel van een string omvormer is de levensduur. Doordat een serie omvormer veel zwaar werk verricht en de stroom omzet van alle zonnepanelen binnen de installatie, daarnaast ook over veel elektronische onderdelen beschikt en op sommige momenten vrij warm kan worden, hebben allen een grote impact op de levensduur. Ook al is de technologie sterk verbeterd, alsook de garanties op een serie omvormer, dient u er rekening mee te houden dat deze tussen de 12 tot 15 jaar aan vervanging toe is.

Een ander nadeel is dat wanneer één zonnepaneel minder goed werkt, dit de productie van de volledige installatie naar beneden zal halen. Het is daarom belangrijk de installatie goed te monitoren wanneer deze is aangesloten met een string omvormer.

De meeste serie omvormers beschikken vandaag de dag wel over minstens 2 ingangen/MPP trackers. Hierdoor kunnen bij een Oost-West installatie bijvoorbeeld 8 panelen naar het oosten gericht op een aparte lus staan dan de zonnepanelen naar het westen. Dit is interessant gezien bij een serie omvormer er maar zoveel stroom kan geleverd worden dan het zonnepaneel de minste opbrengst binnen die lus. Staat er bijvoorbeeld één van acht zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw, dan zal het maximale rendement maar zoveel bedragen als de maximale output van dat ene zonnepaneel in schaduw.

Daarom is het belangrijk om een serie omvormer te gebruiken wanneer elk zonnepaneel onderhevig is aan dezelfde condities zoals hellingsgraad, oriëntatie en schaduw toe.

 

Micro omvormer

De micro omvormer is zoals diens naam doet vermoeden een kleine omvormer. Per zonnepaneel is er één micro omvormer nodig. Deze wordt achter het zonnepaneel zelf geplaatst en wordt bevestigd op het montagemateriaal. Doordat een installatie met micro omvormers in parallel is aangesloten, zijn ze ideaal wanneer een of meerdere zonnepanelen in de schaduw kunnen liggen.

De kostprijs ligt tegenover een string omvormer ligt wel hoger, zeker bij grotere installaties vanaf 10 zonnepanelen is het verschil merkbaar. Bij kleine installaties, bijvoorbeeld minder dan 6 zonnepanelen, is het verschil in prijs bijna verwaarloosbaar.

 

Semi-parallelle (SolarEdge) omvormer met power optimizers

De Semi-parallelle omvormer met power optimizers heeft heel wat draagvlakken met de micro-omvormer. Een groot voordeel tegenover micro-omvormers is dat ze goedkoper zijn en een goede tussenweg tussen micro-omvormers en een string-omvormer bieden om toch nog een maximaal rendement te behalen uit de zonnepanelen installatie.

 

Hoe werkt een power optimizer?

Een power optimizer wordt tussen de zonnepanelen en de omvormer geplaatst. Per zonnepaneel is er één power optimizer. De power optimizer wordt onder de zonnepanelen geplaatst en lijkt op een kleine console.

 

De power optimizer zorgt voor:

 • Een beter rendement en efficiëntie van de zonnepanelen installatie
 • Individuele tracking en monitoring per paneel (waardoor defecte zonnepanelen makkelijk op te sporen zijn)
 • Dat elk zonnepaneel apart (parallel) stroom levert
 • De power optimizer meet continue de output van de zonnepanelen. De power optimizer is niet verantwoordelijk voor het omzetten van stroom, dit gebeurt in de omvormer zelf.

De power optimizer gaat op zoek naar het het MPP van het zonnepaneel (Maximum power point), dit is het maximale output wat een zonnepaneel kan behalen en stuurt dit door naar de omvormer. Hierdoor ligt het rendement van de zonnepanelen hoger, en wordt de stroom ook afzonderlijk doorgestuurd naar de omvormer. Wanneer een zonnepanelen installatie in serie wordt geplaatst, is de stroom welke wordt doorgestuurd maar zo groot als het minst renderende zonnepaneel.

Net zoals micro-omvormers zijn power optimizers aangeraden wanneer een deel van de zonnepanelen installatie gedeeltelijk in de schaduw komt te liggen in de loop van de dag.

 

Groepenkasten

Bij de aanschaf van zonnepanelen, zal uw zonnepanelensysteem aangesloten worden op de meterkast. De wet- en regelgeving beschreven in NEN1010, wat betreft de elektrische aansluitingen van woningen en dus ook uw groepenkast, zijn gedurende de loop der jaren erg veranderd. Vooral bij de oudere woningen bestaat de kans dat uw groepenkast niet aan de huidige richtlijnen voldoet.
Volgens de NEN1010 behoort een groepenkast aan de volgende eisen te voldoen:

 • Er moet een hoofdschakelaar aanwezig zijn, waarmee uw hele woning met één handeling spanningsvrij kan worden geschakeld.
 • Alle groepen moeten installatieautomaten zijn (geen smeltpatronen)
 • Alle groepen moeten beveiligd zijn met een aardlekschakelaar, en er mogen maximaal 4 groepen op 1 aardlekschakelaar aangesloten zijn.

Bij de installatie van uw zonnepanelen moet de elektricien werkzaamheden in uw groepenkast verrichten. Bij het verrichten van werkzaamheden in uw groepenkast, dienen wij uw groepenkast in een conditie achter te laten die voldoet aan de laatste richtlijnen zoals beschreven in de NEN1010. Als uw huidige groepenkast niet aan de huidige NEN1010 norm voldoet, zijn er altijd meerkosten om aan deze eis te kunnen voldoen. In de meeste gevallen is een complete vervanging van uw groepenkast noodzakelijk.

 

Ben ik dus verplicht mijn huidige groepenkast te laten vervangen?

Nee, dit is niet verplicht. Bij de bouw van uw woning voldeed uw groepenkast aan de, op dat moment, geldende richtlijnen. U kunt in dit geval kiezen om een groepenkast te laten uitbreiden voor uw zonnepaneelinstallatie, waarbij Heel Nederland Duurzaam zich vrijwaart voor het niet achterlaten van uw groepenkast aan de laatste NEN1010 normering.

 

Het gelijktijdig vervangen/aanpassen van uw meterkast heeft wel enkele voordelen:

 • Korting door gelijktijdig vervangen/aanpassen door de elektromonteur.
 • 21% BTW terugvordering over de groepenkastaanpassing, voor zover deze benodigd is voor de veilige aansluiting van zonnepanelen.
 • Een veilige elektrische installatie inclusief de groepenkast.
 • Voorbereid op de toekomst waarin steeds meer stroom zal worden verbruikt. Zo zal elektrisch koken / rijden / verwarmen normaal worden.
 • Uw installatie voldoet aan de laatste NEN1010 normering

 

Zonnepanelen installatie in 6 stappen:

Het plaatsen van zonnepanelen is een vrij eenvoudig proces. Bij een gewone installatie onder de 10kWp neemt dit een tot twee dagen in beslag. De installatie wordt uitgevoerd door een tot twee dakwerkers welke de zonnepanelen op het dak plaatsen en een elektricien welke de bekabeling verzorgd. Een goed uitgevoerde installatie blijft in principe tientallen jaren werken zonder problemen.


1. Schouw

Tijdens een schouw wordt onder andere gekeken naar de staat van het dak, beschikbare oppervlakte,  en of deze aan vervanging toe is, wordt er een legplan opgemaakt hoe de zonnepanelen op het dak geplaatst zullen worden en een opbrengstanalyse aan de hand van de hellingsgraad, oriëntatie en eventuele schaduw. Aan de hand van deze gegevens wordt ook een offerte opgemaakt met de gebruikte materialen waaronder de zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, kabels en haken.

 

2. Plaatsen van de draagstructuur

De eerste echte stap bij het plaatsen van zonnepanelen is het plaatsen van de draagstructuur. Bij een hellend dak gebeurt dit door middel van het bevestigen van de draagstructuur rechtstreeks in de dakstructuur. Meestal worden dakhaken direct op de gordingen geboord waarop vervolgens de draagstructuur wordt bevestigd. De draagstructuur zijn 2 aluminium rails.

Bij een plat dak wordt de draagstructuur niet in het dak bevestigd/geboord. De draagstructuur staat los op het dak en er wordt een tegenballast op geplaatst om de stabiliteit te garanderen en dat deze bestand is tegen hevige wind of storm.

 

3. Plaatsen van de zonnepanelen

Eenmaal de draagstructuur gecontroleerd en goedgekeurd is, worden vervolgens de zonnepanelen aangebracht hierop. Dit is een vrij eenvoudig proces, aangezien hier geen boren aan te pas komt. Zonnepanelen worden door middel van klemmen aangebracht op de draagstructuur. Tijdens deze stap worden de zonnepanelen ook met elkaar gekoppeld

 

4. Installeren van de omvormer

Een omvormer wordt in vrijwel alle installaties binnen de woning geplaatst. Het is belangrijk dat deze op een plaats komt te staan waar er voldoende ventilatie aanwezig is of waar het koel is, meestal dicht bij de zonnepanelen. De omvormer wordt tegen de muur bevestigd.

Wanneer de zonnepanelen installatie is uitgerust met micro omvormers of power optimizers, wordt dit bij de vorige stap gedaan, net voor het plaatsen van de zonnepanelen. Deze micro-omvormers liggen onder het zonnepaneel en worden bevestigd aan de draagstructuur.

 

5. Bekabeling

Eenmaal al het materiaal geplaatst is, is het tijd om alles te verbinden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 2 kabels: een gelijkstroom kabel welke de zonnepanelen verbindt tot de omvormer. Een wisselstroom kabel van de omvormer naar de meterkast. Tijdens deze stap wordt ook de aarding geplaatst.

 

6. Controle

Voor de indienststelling van de installatie en het aansluiten op het net, dient een controle plaats te vinden, dit is verplicht. Dit wordt gedaan door een erkend elektricien met een NEN1010 Certificering. Wanneer de installatie de controle heeft volstaan, mag de omvormer worden aangezet. Deze zal een korte controle uitvoeren en indien alles correct werkt is de zonnepanelen installatie operationeel.

 

BTW teruggave zonnepanelen

Hoe vorder ik de BTW zonnepanelen terug? Volg de onderstaande stappen. Het is vrij eenvoudig.

BTW zonnepanelen teruggave berekenen. U kunt als particulier BTW terug ontvangen van uw investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en installatiekosten. U mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat u de BTW over de investering mag terugvragen, maar BTW moet betalen over de opgewekte stroom. Echter, de BTW over de opgewekte stroom is een heel laag bedrag zodat u hiermee onder de kleineondernemersregeling valt. Deze BTW hoeft u in de opvolgende jaren niet te betalen, mits u de juiste weg volgt.

Let op: door een recente wijziging (december 2018) moet de BTW op de aanschaf van zonnepanelen binnen 6 maanden na aanschaf (installatie/factuurdatum) uiterlijk worden ingediend.


Stap 1: Meld u aan als ondernemer bij de belastingdienst en vraag direct ontheffing van administratieve verplichtingen voor het jaar na aanschaf.

Vul het formulier opgaaf zonnepaneelhouders van de belastingdienst in. Geef bij punt 3 aan dat u vanaf volgend jaar ontheffing van administratieve verplichtingen wenst. U heeft zich dan als ondernemer aangemeld en tegelijkertijd afgemeld voor administratieve verplichtingen in de jaren na aanschaf. Let op: in het jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft dient u wel de administratieve verplichting uit te voeren.

Let er goed op dat u de volledige BTW teruggave in één en hetzelfde kwartaal doet. Dit in hetzelfde kwartaal waarin u de ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvraag!

 

Stap 2: Ontvangst bevestiging van de belastingdienst

Binnen een aantal werkdagen ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

 

Stap 3: Aangifte doen van BTW

Let op dat u aangifte doet van de BTW over de totaalfactuur van uw aanschaf wanneer u deze heeft betaald. Deelfacturen van uw zonnepanelen kunnen problemen bij de Belastingdienst opleveren.

Met de gebruikersnaam en toegangscode kunt u nu aangifte doen van omzetbelasting. de belastingdienst geeft aan voor welke termijnen u de aangifte dient te verzorgen. met de aangifte(s) vordert u de BTW op uw investering terug. In sommige gevallen ontvangt u van de belastingdienst een aangifteformulier waarna u de aangifte schriftelijk doet. U moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is bijna een te verwaarlozen bedrag. De belastingdienst heeft hiervoor zogenaamde forfaits opgesteld zodat u niet hoeft te berekenen hoeveel kWh u precies heeft opgewekt en hoeveel BTW het hier betreft:

 

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100
5001 – 6000€ 120
6001 – 7000€ 140
7001 – 8000€ 160
8001 – 9000€ 180
9001 – 10000€ 200Stel u heeft een installatie van 2500 WP waarvoor u € 5.000 excl. BTW heeft betaald. Dan dient u per jaar € 60,- af te dragen aan BTW over de opgewekte stroom, ongeacht het moment waarop u de panelen aanschaft en ook direct in zijn geheel verwerkt op de eerste aangifte als verschuldigde belasting. De rest van dat jaar kunt u dan een nihil aangifte indienen, maar u krijgt wel de BTW terug over uw investering en daar gaat het u natuurlijk om.

 

Uw aangifte ziet er in het eerste kwartaal dat u aangifte doet als volgt uit:

BTW aangifte zonnepanelen:

Gemakshalve is er van uitgaan dat u € 1.050,- aan BTW heeft betaald, zijnde 21% van € 5.000,-, maar als u andere onderdelen voor de installatie heeft gekocht kunt u het BTW-component hierbij optellen (Bij de aangifte hoeft u alleen de werkelijk betaalde BTW in te vullen in het veld ‘Voorbelasting’). Het BTW-bedrag staat vermeld op de factuur die u van uw leverancier heeft ontvangen. Let op: u dient een officieel factuur te hebben, de orderbevestiging is niet voldoende, ook al staat daar de BTW op vermeld. Het bedrag van € 286 onder 1a wordt berekend door  (€ 60 / 21) * 100, waarbij 21 staat voor ‘21% BTW’.Voor de overige kwartalen die in hetzelfde jaar volgen dient u de volgende aangifte te doen:

ZZP’ers en BTW teruggave

Bent u al zelfstandige (ZZP’er) en heeft u een dusdanige omzet dat u niet meer onder de kleineondernemersregeling valt, dan kunt u de BTW op uw investering eveneens terugvorderen, echter is het de vraag of dat slim is. De aangifte zou dan immers via uw reguliere aangifte van omzetbelasting moeten plaatsvinden. U dient namelijk elk jaar het forfait aan de belastingdienst te betalen. Voor de lange termijn is het dan slimmer om de BTW op uw zonnepanelen niet te gaan terugvorderen.

Wellicht zijn er mogelijkheden de aangifte door uw partner (medebewoner) te laten plaatsvinden. Voorwaarde is dat de energierekening en de factuur van de zonnepanelenleverancier dan ook op de naam van de partner moet staan.

 

Salderen

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt wordt het overschot terug geleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De terug levering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

 

Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw terug geleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengt sowieso tot en met 2023.

 

Salderen gegarandeerd tot en met 2020

Minister Kamp heeft 12 juli 2017 aangegeven dat de huidige salderingsregeling tot en met 2023 in zijn huidige vorm gegarandeerd is. De motie die is ingediend door de Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) kon rekenen op een brede steun in de Tweede Kamer. Minister Kamp van Economische Zaken heeft het voorstel tot verlening van de salderingsregeling tot 2020 daarom aangenomen. En daardoor is de salderingsregeling tot en met 2020 verlengt. Het verlengen van deze salderingsregeling is nodig om de energietransitie van Nederland te stimuleren. De regeling zorgt er namelijk voor dat de bezitters van zonnepanelen nog meer investeringszekerheid hebben.


Update juni 2018: Na 2020 is de financiële zekerheid door minister Wiebes gegarandeerd door de teruglever subsidie.

Kan ik salderen met alle energiemeters?

Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft.

 

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 tot € 0,11 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven.

 

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan uw eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór uw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden.

Update juni 2018: De netbeheerders stellen tegenwoordig verplicht om een slimme meter te plaatsen bij het plaatsen van zonnepanelen. Anders wordt de hoeveelheid stroom niet geregistreerd qua salderen.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak heeft u in het algemeen geen vergunning nodig mits het voldoet aan de gestelde voorwaarden. Indien u in het bezit bent van een monument, beschermd stadsgezicht of wanneer u de zonnepanelen wilt plaatsen op een andere plaats dan uw eigen dak, dan is een vergunning wel noodzakelijk. Of een omgevingsvergunning nodig is kunt u navragen bij http://www.omgevingsloket.nl/